Spring naar de hoofdinhoud
Ga naar het nieuwsoverzicht
  • Video,
  • Nieuwsbericht

Afscheid Eva Drummond bezorgt HGC kippenvel

Ramon Min|12.05.2024
Eva Drummond
Willem Vernes

Op de schouders van haar teamgenoten zwaaide Eva Drummond (35) zondag voor de laatste keer naar het publiek. Na zeventien jaar tophockey nam de voormalig Wereldspeelster van het Jaar afscheid van haar geliefde sport, in de thuiswedstrijd van HGC tegen Amsterdam.

Twee minuten voor tijd kreeg Drummond, samen met de eveneens afzwaaiende Loes Coward-Stijntjes, een heuse publiekswissel. Door een erehaag van jeugdspelers van de Wassenaarse ploeg verliet het tweetal onder luid applaus het veld. Vlak ervoor had Drummond nog een assist gegeven op Margot van Geffen, die het tweede doelpunt voor HGC maakte. 

Het was het laatste wapenfeit van Drummond, die zeventien jaar in de Tulp Hoofdklasse speelde, 129 keer scoorde en met Amsterdam twee keer de landstitel won. De punten bleven niet in Wassenaar maar gingen mee in de tas naar Amsterdam. Door de 2-3 zege en het puntenverlies van SCHC eindigde de ploeg van coach Teun de Nooijer als tweede op de ranglijst.

De tekst gaat verder onder de video

Drummond speelde 266 interlands en nam deel aan vier Olympische Spelen. Drie keer won ze olympisch goud (2008, 2012, 2021). Drie keer de wereldtitel (2014, 2018, 2022). Maar hoe indrukwekkend haar palmares ook is, in cijfers valt eigenlijk niet uit te drukken hoe belangrijk zij voor de sport is geweest. Om dat te begrijpen kun je veel beter deze zondagmiddag, na het klinken van de toeter, een blik werpen op het veld. Tientallen kinderen vragen haar om een handtekening of een selfie. Alsof ze een popster is.

Drummond: ‘Een lach op het gezicht van een kind is voor mij belangrijker dan goed hockeyen of prijzen winnen. Door dit soort dingen mee te maken, besef ik hoeveel impact ik heb gehad op de hockeywereld. Ik vind het prachtig dat ik iets heb kunnen betekenen voor anderen. Dat is voor mij het meest dierbare van mijn carrière.’

Viaplay

Kijk live alle wedstrijden op Viaplay.

Mis niks van de Tulp Hoofdklasse; de Premier Hockey League.

Ga naar Viaplay