Razendsnelle hattrick Matla: drie goals vóór de zevende minuut

Ramon Min|14.03.2024
Matla
Willem Vernes

Frédérique Matla leverde donderdagavond tijdens de competitiewedstrijd bij Oranje-Rood een bijzondere prestatie. Nog voordat er in Eindhoven zeven minuten gespeeld waren, had de aanvaller van Den Bosch al drie keer gescoord.

De beginfase van het duel Oranje-Rood - Den Bosch was er eentje om niet snel te vergeten. Binnen een minuut had de thuisploeg de score geopend via Janneke van der Venne, die hard raak sloeg uit de rebound van een strafcorner. Maar nauwelijks zes minuten later stond er ineens 1-3 op het scorebord in Eindhoven.

Tussen de tweede en zesde minuut mocht Frédérique Matla een aantal keren vanaf kop cirkel aanleggen namens Den Bosch. Die pogingen resulteerden in drie rake strafcorners, waarmee de spits een bijzondere prestatie leverde. Er zullen niet veel speelsters in de Hoofdklasse-historie geweest zijn die binnen zeven minuten na het eerste fluitsignaal een hattrick produceerden. Matla deed het donderdag zonder blikken of blozen.

Nooit eerder in haar hockeyloopbaan kwam Matla vanaf de start van een wedstrijd zo snel aan drie doelpunten. Wel had ze al eens eerder drie keer gescoord in een tijdsbestek van zes minuten. Dat deed ze op 15 oktober 2022 in de uitwedstrijd tegen Bloemendaal, die Den Bosch met 1-9 won. Haar drie goals vielen toen in minuut 19, 23 en 25.

Het was de 22ste keer dat Matla een hattrick liet aantekenen in het shirt van Den Bosch. Ze deed dat zestien keer in de Hoofdklasse, één keer in de play-offs, twee keer in de strijd om de Gold Cup en drie keer in Europees verband. Na haar drie goals tegen Oranje-Rood voert de 27-jarige aanvaller nu alleen de topscorerslijst in de Hoofdklasse aan met zestien treffers.