Spring naar de hoofdinhoud
Ga naar het nieuwsoverzicht
  • Nieuwsbericht

Uitgelicht: Bloemendaal al jaren oppermachtig tegen Amsterdam

Ramon Min|12.04.2024
AMS BLO
Koen Suyk

Zondag staat De Klassieker voor de 93ste keer op het menu in de Tulp Hoofdklasse wanneer de mannen van Bloemendaal en Amsterdam het op 't Kopje tegen elkaar opnemen. De laatste jaren is Bloemendaal heer en meester in de onderlinge duels. We blikken vooruit met vijf opvallende feiten over de traditionele topper.

1️⃣  Bloemendaal oppermachtig
Bloemendaal heeft de laatste jaren weinig te duchten van zijn eeuwige rivaal. De Mussen wonnen de laatste negen competitieduels met Amsterdam sinds een 2-2 gelijkspel in het Wagener Stadion op 30 september 2018. 

Voor de laatste Amsterdamse overwinning moeten we terug naar 9 april 2017. Toen werd het in het Wagener 3-2 voor de thuisploeg dankzij doelpunten van Sander 't Hart (twee) en Justin Reid-Ross. Wouter Jolie en Florian Fuchs scoorden tegen namens Bloemendaal.

2️⃣ Laatste Amsterdamse zege op 't Kopje
Amsterdam won ruim tien jaar geleden, 20 september 2013, voor het laatst een uitwedstrijd tegen Bloemendaal. Het werd die dag 2-5, door goals van Mirco Pruyser (twee), Roc Oliva, Valentin Verga en Billy Bakker (elk één). Daarna bleven de Amsterdammers acht keer op rij zonder zege bij de aartsrivaal: één gelijkspel en vervolgens zeven nederlagen op rij.

De tekst gaat verder onder de foto

2022 KS img 7730
Amsterdam-middenvelder Robbert Kemperman (links) stuurt tegenstander Jorrit Croon de verkeerde kant op. Foto: Koen Suyk

3️⃣ Bloemendaal thuis ijzersterk
Je moet van goeden huize komen om Bloemendaal op zijn eigen terrein te kunnen kloppen. De ploeg van coach Rick Mathijssen is al 24 thuisduels op rij ongeslagen in de Hoofdklasse: negentien overwinningen en vijf gelijke spelen. De laatste thuisnederlaag van De Mussen dateert van ruim twee jaar geleden: op 6 maart 2022 won Pinoké met 1-2 op ’t Kopje.

4️⃣ Brinkman, de beul van Amsterdam
Wedstrijden tegen Amsterdam maken iets los in Thierry Brinkman, de veelscorende aanvaller van Bloemendaal. Tegen geen enkele ploeg in de Hoofdklasse maakte de spits zoveel doelpunten. Na negen seizoenen staat de teller op dertien treffers. De Amsterdamse defensie is gewaarschuwd.

Overigens is Brinkman dicht bij een mijlpaal in zijn loopbaan. Hij is nog twee doelpunten verwijderd van zijn honderdste treffer voor Bloemendaal in de Hoofdklasse. Van zijn huidige 98 goals maakte hij er liefst 94 uit veldspel. De vier andere goals kwamen voort uit strafcorners.

De tekst gaat verder onder de foto

2023 KS img 6882
Thierry Brinkman in actie voor Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

5️⃣ Boris Burkhardt on fire
Amsterdam hoopt tegen Bloemendaal weer op een aantal bevliegingen van Boris Burkhardt, dit seizoen net als in de vorige jaargang de topscorer van de ploeg. De aanvaller nam dit seizoen zeventien van de 28 Amsterdamse doelpunten voor zijn rekening. Dat is zestig procent van de gehele productie. 

De zeventien goals van Burkhardt zijn nu al een evenaring van zijn persoonlijk record van het gehele vorige seizoen. Eén extra doelpunt in De Klassieker betekent dus een nieuw persoonlijk record voor hem.

2024 KS img 7300
Amsterdam-aanvaller Boris Burkhardt. Foto: Koen Suyk
Viaplay

Kijk live alle wedstrijden op Viaplay.

Mis niks van de Tulp Hoofdklasse; de Premier Hockey League.

Ga naar Viaplay